Theelepeltjes geluk

Over het algemeen ben ik nogal van de blije-ei modus maar ook ik ben door het leven ‘getekend.’ Had ik deze gebeurtenissen willen missen? Sommige wel, andere weer niet. Maar het feit is dat ik ze heb meegemaakt en dat heeft mij als vrouw en vooral als mens gevormd.

In de donkere periodes in mijn leven besloot ik dat er iets moest gebeuren om de situatie voor mezelf draaglijker te maken. Vanuit mijn eigen kracht, heb ik het roer dan ook omgegooid. Ik besloot dat, hoe zwart een dag ook mag zijn, er áltijd lichtpuntjes rond je heen dwarrelen. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden in een glimlach, een kopje koffie, een geur of gewoon in de wind. Dan voel je dat je leeft! Alledaagse dingen zijn, goed bekeken, helemaal niet zo vanzelfsprekend als ze lijken. En als je het leven zó bekijkt, is een dag nooit helemáál zwart; er zijn altijd MOOIE dingen! Dit is iets, dat ik mezelf de afgelopen jaren wel heb moeten aanleren maar het lukt mij inmiddels erg goed om zoveel mogelijk uit het leven te halen. Door dagelijks lichtpuntjes te zien óf te zoeken!

Het zijn vooral die kleine momenten waarop je je ineens intens gelukkig voelt. Alsof je pas op die momenten ziet hoe mooi de wereld om je heen eigenlijk is. Want vaak zijn het hele kleine onbenullige dingen die jou op dat moment intens gelukkig kunnen maken. Momentjes van klein geluk. Het zijn de kleine momenten van besef van dankbaarheid, geschenken, liefde, gevoel en momenten om beleefd te worden.

◾️ De hond komt druk kwispelend mij wakker maken.
◾️ Na een druk tafereel waarin ik me bezig hou met het huishouden komt de overbuurman langs met een chocoladeletter vanwege een door mij gewonnen weddenschap.
◾️ Er hupsen twee koolmeesjes door de tuin, ik ben in complete extase. Deze mooie getekende en gevederde beestjes kunnen echt mijn dag maken.
◾️ Voor de meest mooie kleuren hoef ik niet zo ver weg, de bomen in het plantsoen kleuren weer prachtig rood, geel en oranje. Elk jaar weer een feestje. Dit jaar echter wel veel later dan andere jaren, vorig jaar om deze tijd waren de bomen hier voor al kaal.
◾️ Tijdens de lange herfstwandeling in een stralende zon met de hond geraak ik met een voorbijkomende hardloopster in een vrolijkstemmend gesprek.
◾️ Ik ruik de geur van versgemaaid gras vermengd met verdorde herfstbladeren.
◾️ Ik voel de warme zon op mijn gezicht terwijl het ijzig koud is en mij adem wolkjes blazen bij het uitademen.
◾️ We wandelen verder en de mensen glimlachen.
◾️ Ik zie hoe twee oude mensen na jaren nog altijd van elkaar houden, ze zitten innig gearmd op een bankje in het herfstzonnetje.
◾️ Net zat ik even met mijn bakje koffie op een stoel in de woonkamer en de zonnestralen vulden de woonkamer en mijzelf. Heerlijk even genieten van de paar zonnestralen, warmte, moment rust en de koffie. De hond heeft precies hetzelfde idee en gaat op de vensterbank in de zon liggen.

Het lijkt zo normaal maar het is zo bijzonder genieten. Klein geluk is zonder het vaak te beseffen groots. Geluk is besmettelijk. Het verspreidt zich automatisch in je omgeving. Hoef je niets voor te doen. Een glimlach is aanstekelijk. Vriendelijkheid leidt tot vriendelijkheid. Werken aan geluk geeft een spiraal omhoog voor jezelf. En meteen maak jij jouw wereld óók nog gelukkiger. Het is goed voor de ander én voor jezelf. Echt waar. Zo eenvoudig werkt het.

img_6737

Geef een reactie